tiistai 17. joulukuuta 2019


Syöpä ja mielenterveys.
Osa4.
Joulu.

                      Istun Klubitalon tietokoneen äärellä syvissä mietteissä. Toivottavasti viimeinen sytostaattihoito on nyt käyty. Viikko on siitä vierähtänyt ja ajatukset ovat mitä moninaisimmat. Kaikki on nyt biologian varassa ja pitkä odotus ennen lopullisia tuloksia on edessä. Mitä se sitten tarkoittaa mielelle, varsinkin rikkoontuneelle sellaiselle.

***
                      Joulu on tulossa. Vaikka maa on synkkänä mustasta maasta, ihmiset rientävät jouluisten ostosten perässä, osa itseään hellien, osa toisia ajatellen. Sitähän joulu on, antamisen riemua ja lasten mielikuvitusten täyttämistä.
Tärkeimpiä joulun arvoja ovat kuitenkin ne lämpimät hetket perheen ja tuttavien seurassa, ei vain nauttien herkullisista ruuista tai availlen paketteja, vaan se seura. Hetki. Hetki arvokas, kuunnella toisia, kertoa tarinoita, olla luona.
Niin myös minulle. Ensimmäisistä diagnoosi päivistä asti, tiesin että tämä joulu tulisi olemaan erilainen. Lopulliset tulokset syövästä tulevat vasta joulun jälkeen ja ei varmasti ole lahjaa toista, jota tulen toivomaan. Mutta toinen tärkeä on juuri se seura. Tiedän jo sen tunteen, kun voin nostaa jalat ylös sohvalle ja nauttia rakkaiden ihmisten seurasta, vain siitä, että me kaikki olemme siinä.

***
                      Mielenterveys on yksi ihmisen ominaisuuksista. Se tarvitsee myös seuraa kuten vartalo liikuntaa. Joulu, vaikka ei ole ainoa päivä, jolloin mieltä omaa tai muiden mieltä voi helliä, tehkäämme se läheisille ja muille erityisesti nyt. Annetaan jokaiselle mielelle rakkautta, ottamalla läheinen vierelle ja halatkaamme heitä. Yksikin halaus, me tarvitsemme sitä, meidän mieli tarvitsee sitä, toisen kosketusta.

***
Hyvää joulua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Porvoon klubitalo osallistui kevätWebinaariin 2021

Porvoon osallistuminen Tampereen Näsinkulman ja Hämeenlinnan Walonkulman Klubitalojen kevätwebinaariin 2021 Webinaariin oli kiva osallistua....