torstai 3. marraskuuta 2022

Jäsenen pyynnöstä osa 1

 

Jäsenen pyynnöstä osa 1

Voimavarat
Kirjoittaja Hanna Manninen

Ennen opiskeluni aloitusta kirjoitin Porvoon Klubitalon blogiin polustani opiskelun varrelle. Nyt tahtoisin jakaa ajatuksiani kanssanne liittyen toipumiseen.

Minulta kysyttiin, että mitkä asiat ovat tukeneet minua henkilökohtaisessa toipumisessani. Kysymys on laaja, sillä kymmenen vuoden varrelle mahtuu paljon.

Aloitan kuitenkin perusasioista, voimavaroista sekä niiden lisäämisestä.

Ihmisen perustarpeisiin kuuluvat uni, ruoka, vesi ja lämpö. Oleellista ihmisen hyvinvoinnille on katto pään päällä, taloudellinen toimeentulo, ihmissuhteet ja turvallisuuden tunne.
Moni tarvitsee myös esimerkiksi lääkitystä, henkistä tukea ja muita ympäristön tarjoamia arjen ylläpitäjiä. 

Kun perustarpeet ovat tasapainossa, polku on aloitettu.

Voimavarojen lisääminen mielekkäillä asioilla. Se voi merkitä omia tai yhteisiä asioita. Pääasia on se, että se saa sinun kasvosi hymyilemään. Se voi olla ilo, onnistuminen, saavutus, pienikin teko. Oletko koskaan miettinyt, miten iloiseksi voit tulla, jos tuntematon moikkaa kadulla? 
Tai, kappas! En polttanutkaan perunoita kiinni kattilan pohjaan tänään!
Ihanaa, en sanonut ikävästi kanssakulkijalle, kun olin itse suutuksissani jostain. 
Astuin ulos kotoa nuuhkimaan ulko- ilmaa vain nähdäkseni, että siellä on ihmisiä. Ihmisiä, joita voin tarvita. Ihmisiä, joiden kanssa voi olla hyvä olla. 
Ja oi, tänään pystyin ostamaan itselleni berliininmunkin, jonka nautin hitaasti kahvikupposen kanssa. 
Soitin läheiselle, joka kuunteli. 

Muista se, että vaikka tämä hetki olisi huono, seuraava ei välttämättä ole. Mitä tahansa olet käynyt läpi, seuraava päivä tulee. Voimavarat kasvavat, kun osaat suhtautua asioihin myönteisesti. Jopa niihin vaikeisiin, sillä olet jo päässyt niistä yli. Käytän tässä kohtaa voimavaralausettani: “Myrskyn jälkeen paistaa aina aurinko.”

Jos haluat muutoksen elämässäsi tai haluat tavoitella jotain, sanon sinulle: Yritä. Kokeile. Tee se niillä voimavaroilla ja puitteilla mihin kykenet. Jos tänään ei onnistu, tee se seuraavana päivänä.

Loppuun kirjoitan itselleni tärkeän sanan, motivaatio. Halu tehdä jotakin!

Kertokaa minulle aiheita, mistä haluatte kuulla! Voin myös jatkaa aiheesta tai kertoa lisää minua koskettavista aiheista, jotka voivat olla teillekin tuttuja. 

Yt. Hanna, klubitalon jäsen ja opiskelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Porvoon Klubitalon joukkue vuoden 2022 Kukunori-Cup kävelyfutisturnauksessa

  Kävelyfutisturnaus 2022 Järjestyksessään neljäs kävelyfutisturnaus, pidettiin Perjantaina 4.11.2022 Vantaan Myyrmäkihallissa. Meitä oli mu...